Project Description

Hälsinglands nya kulturarv

Bland gårdssigill, järvsösöm och screentryck finner vi ­operasångaren Krister St Hill som med sitt öga för allmoge förmedlar dåtiden till nuet.

Text & foto: Andreas Valsberg

”Folk måste få se den här konsten, ta del av kulturarvet, kanske man som invånare inte inser hur speciellt Hälsinglands kulturarv är”

Det är kanske inte folklig hälsingekonst från 1800-talet som gör att Krister St.Hill känns bekant. Det är med sin ljuva stämma han i över 30 år har charmat såväl operafantaster som visälskare. Nordiska romanser ligger Krister St.Hill varmt om hjärtat och visst går det att skönja ett samband mellan att förmedla gamla folksagor och gammal folkkonst.

När Krister för tio år sedan köpte en gammal stuga i Järvsö var det efter år av besök i trakten. Stugan behövde renoveras och med sin förkärlek till Hälsinglands gamla 1800-talshus ville Krister ge stugan tillbaka sin lyster.

Under renoveringen stiftade operasångaren bekantskap med lokala hantverkare som schablonmålerskan Anna-Carin Åsbrink och sömmerskan Anna-Greta Hallin, han besökte Hälsingegårdar med kameran i högsta hugg och insöp inspiration och expertis. Han lärde känna Järvsö.

— Det är i allra högsta grad en levande bygd, människor är öppna och nyfikna, invånarna är dessutom stolta över sin hembygd, säger Krister St Hill.

Stugan i Skästra omvandlades snart och interiören är i dag minst sagt präglad av Hälsingland. I varje hörn finns en liten detalj, är det inte kuddar med järvsösöm så är det löpare med schablontryck eller de perfekt snidade taklisterna. Krister lärde sig mycket av den gamla byggnadskonsten och anammade scahblontrycket. När stugan var klar ville han ge tillbaka.

— Folk måste få se den här konsten, ta del av kulturarvet, kanske man som invånare inte inser hur speciellt Hälsinglands kulturarv är, säger han.

Snart började Kristers verk dyka upp i Järvsöbornas fönster. Han hade nämligen börjat trycka Hälsingska allmogemönster på rullgardiner. Några av de första hänger hemma i Skästra.

— Men så tog fönstren slut och jag ville ju fortsätta trycka, säger Krister som med en liten kniv, plastfilm och en stor dos tålamod började göra mönster för att trycka på kuddar, snart t-shirts och nu också väskor. Så föddes företaget Långlyckan.

Nu kommer Krister till sin stuga i Järvsö så snart han har några lediga dagar.

— Jag trivs, jag vill vara här, det händer ofta att jag inte ritar ett streck när jag är här, jag bara njuter, säger Krister St.Hill.

Kristers smultronställen i Hälsingland

• Forsnäset halvvägs mellan Ljusdal och Färila. Här kan man ligga och sola på varma stenar, lägga sig i en liten stenpool eller bara följa med strömmen ned några hundra meter.

• Edsbyns hembygdsgård Mårtes som är själva grunden till världsarvet Hälsingegårdar. Här är husen fyllda med vackra föremål, imponerande vägg- och takmålningar.

• Stenegård är ett självklart besöksmål för alla som kommer till Järvsö.

Kommentarer