Project Description

Ingen het potatis

Hos Björs i Stene kan du köpa kravmärkt potatis från potatiskiosken vid vägen om du lägger i några slantar. Jon och Anna berättar om yrket som potatisodlare, och hur självklart det är för dem att odlingen bedrivs ekologiskt.

Text: Anna Esbjörnsson Foto: Emrik Jansson

”Det fina med det här arbetet är att man får leva nära naturen.”

Vid Valborg för tio år sedan tog Jon och Anna Björs över gården som funnits i släktens ägo sedan 1500-talet. Gården Björs, som tidigare var mjölkgård och sedan 1980-talet kravmärkt, fick tre år efter Jon och Annas övertagande ny inriktning. Nu odlar de kravpotatis till lokala butiker, restauranger, skolor och till kunder som kommer till gården. De har även köttdjur för ekologisk köttproduktion och lite får, det senare för husbehov och för att djuren mår bra av att rotera på betesmarkerna. Även potatisen roterar de på odlingsmarkerna och varvar med korn och gräs för att undvika sjukdomar.

— Vi skulle inte driva jordbruk om det inte var ekologiskt, säger Anna.

Potatisen de odlar är fri från besprutning och konstgödsel, särskilt viktigt vad gäller färskpotatisen som ofta äts med skal. Den odlas på cirka två hektar under dukar och från mitten av juli kan man köpa den från gården.

Vår och höst är intensiva perioder, allt ska ske samtidigt.

— Det fina med det här arbetet är att man får leva nära naturen och där liksom här på gården förändras allt hela tiden. Man går på något sätt och ser fram emot nästa förändring. Som nu på försommaren när djuren ska på bete, det är fint, säger Anna.

Vid upptagningen får de hjälp av släkt och vänner.

— Numera är det de hårdaste som är kvar, skrattar Jon. Det är ett dammigt och ganska tungt arbete, men också roligt.

— Vi kan stå fyra där uppe på upptagaren och sortera medan en kör traktorn. Det är roligt att jobba tillsammans och det är lite som att ha picknick varje dag med mat och fika utomhus, säger Anna.

Både Anna och Jon uppskattar variationen som arbetet som potatisbonde innebär. Dagarna i mörkret på lagret i Yg kanske inte är de roligaste, men det är fint att jobba på annat håll ibland. Mest är de såklart på gården och där uppskattar de kontakten med dem som kommer förbi för att handla.

— I dag är de flesta så medvetna om vikten av bra produktion. Vi är väldigt tacksamma för att så många privatpersoner handlar av oss, det är tack vare dem det här går runt, säger Jon.

Och vill man komma förbi och handla potatis så är det bara att ringa eller knacka på.

Jon och Anna Björs trivs lika bra med varandra som ­potatisen trivs i deras åkrar.

Kommentarer