Project Description

Mats Fack

Vad du än pysslar med i detta nu så har du med största sannolikhet Mr Järvsö att tacka för just det.

Text: Josefine Owetz Foto: Emrik Jansson

Han brukar kallas för Mr Järvsö av vissa. Och nog har han betytt mycket för bygden. Som mångårig ordförande för Järvsö hembygdsförening och initiativtagare till det som senare blev Destination Järvsö har Mats Fack hjälpt till med att sätta Järvsö på kartan.

Redan på 1960-talet insåg Mats Fack att turistnäringen skulle komma att bli viktig för Järvsö. Då gav han och Olle Hamrebjörk möjligheter till att skapa en stugby i Harsa bestående av 50 tomter och stugor. Sedan dess har Mats varit aktiv i bygdens utveckling. Genom åren han drivit Harsagården, startat upp restaurangen Kusens Gästis på Stenegård och varit en del av Järvsö fritid AB, som la grunden för både Järvsöbacken och Järvzoo.

— Många har frågat varför jag lägger ner så mycket tid och arbete för att arbeta med Järvsös framtid. Jag har sagt att det är för att jag vill att mina barn ska kunna få sysselsättning i bygden. Den målsättningen har jag nått. Båda våra pojkar är och varit etablerade här, säger Mats Fack.

Mats Fack är född och uppvuxen i byn men har också bott i Stockholm i två längre vändor genom åren. Det är något han rekommenderar de flesta att göra, berättar han.

— Alla kommuninvånare borde bo någon annanstans ett tag för att lära sig saker och inse hur vackert det är i Järvsö och vilka potentialer vi har för att utveckla besöksnäringen. Mycket av det som skett här är av människor som varit borta från bygden ett tag och sedan flyttar tillbaka. De ser möjligheterna och vad som kan utvecklas, säger Mats Fack.

Vad gör att du trivs i Järvsö? 

— Det är vackert i Jarse. Om man har varit utanför Järvsös gränser i några år upplever man det på ett annat sätt än om man går här hela tiden, säger han.

Förutom Mats många andra engagemang är han också sedan flera år aktiv i föreningslivet inom Rotary och Järvsö pensionärsförening. För tillfället driver Mats ett matprojekt där de kartlagt vad man åt förr och sedan tagit fram recepten. 50 olika recept är nu samlade i en kokbok som släpps vid julskyltningen i Järvsö.

— Mattraditioner är och har varit en viktig del i våra liv. Vi har hittat många gamla maträtter som försvunnit men som många fortfarande känner igen från sin barndom.

Under året har gänget bakom kokboken varje fredag presenterat rätterna på ICA i Järvsö. Då har människor fått möjlighet att smaka på maträtter som grynkaka, kålsoppa och pärstek. Något som varit väldigt uppskattat, berättar Mats.

— Det har varit ett jättestort intresse och folk tycker att det är roligt att få återupptäcka mat från förr. ”Åh, det här minns jag att min farmor och mormor lagade”, är en väldigt vanlig reaktion som vi mött, säger han.

Vad tänker då Mats Fack om utvecklingen av besöksnäringen i byn? Han är nöjd, säger han och berättar att det senaste målet som slutfördes var när Bergshotellet stod färdigt nu i höstas. Det var en fråga som han var med och drev redan i slutet på 1980-talet. Han tror att lokalbefolkningens engagemang är bidragande till framgången för Järvsö.

— Turismen är involverad i lokalbefolkningen och vice versa. Det är den största styrkan vi har, att vi inte ägs av en storkoncern. I stället är många företagare med och bidrar till utvecklingen, säger han.

Ålder: 74 år.

Familj: Hustrun Sigrid, sönerna Olle och Pär samt fyra barnbarn.

Bakgrund: Uppvuxen i Skästra. Har varit bonde i Skästra och Nybo, egenföretagare inom hotell och restaurang och jobbat inom Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges Hembygdsförbund. Därutöver massor av ideellt arbete inom olika föreningar och folkrörelser.

Kommentarer