Project Description

Nybor

Alla har vi våra anledningar att bo i Järvsö. För familjen Cornell var det kärleken till downhillcykeln som gjorde att de är fast.

Text: Josefine Owetz Foto: Emrik Jansson

När barnen i familjen Cornell var yngre räckte den 22 kvadratmeter stora stugan mellan Alfta och Bollnäs bra för att komma bort från huvudstadens nackdelar. Mitt ute i skogen fanns varken grannar, väg eller rinnande vatten. Enda sättet att ta sig till stugan var via skoter på vintern och roddbåt på sommaren.

När äldsta sonen, Edward, en sommar fick nys om cykelparken i Alfta började familjens gemensamma resa till att bli helhjärtade cykelnördar.

Edward var tolv år när han första gången gav sig ut i cykelbanan i Alfta. Året efter ville även lillebror Arthur prova och alltsammans med pappa Fredrik, mamma Nilla och lillasyster Martha som hejade från åskådarbänken.

— Jag var den där typiska stockholmsfarsan från Lidingö. Men att komma in och känna sig som en i gänget bland dom andra papporna i Alfta var inte alls svårt. Jag fick hjälpa till så mycket jag kunde och för alla som engagerade sig var det samma gemensamma nämnare – att se våra barn ha roligt när dom cyklade, säger Fredrik.

Tillsammans med papporna i Alfta och cykelparkens grundare Kenneth Einars i spetsen bestämde sig Fredrik att åldern minsann inte skulle vara ett hinder för att prova stor cykel i stökig nedförsbacke. De tog sig tillsammans upp för en pappahelg i Järvsö Bergscykelpark.

En fantastisk upplevelse som Fredrik själv beskrev det och som han gärna ville dela med övriga i familjen.Två downhillcyklar inhandlades och på veckodagarna pratades det om cykling non-stop. Lov och lediga helger spenderades gärna i Hälsingland och Järvsö Bergscykelpark.

Att sitta och åka varje ledig dag från Alfta till Järvsö blev efter ett tag inte hållbart och familjen började titta på alternativ närmare byn.

Efter dialoger och middagar med bekanta kom det upp att det fanns en gård till salu några kilometer söder om Järvsö.

— På ett knytkalas hos cykelcoachen och skidläraren Hanna Jonsson, fick vi höra om den här gården. Hanna hade coachat både mig, Arthur och Martha under våra första turer i JBP så det kändes extra kul eftersom gården låg ett stenkast från där Hanna själv bor. Vi åkte på visning några veckor senare och efter 15 minuter var vi sålda, säger Nilla.

Efter en bra dialog med säljare och mäklare hade familjen hittat sitt paradis i Järvsö. En gammal bondgård med utsikt över Ljusnan, Öjeberget och kyrkan i Järvsö.

— En extra cykel finns alltid på gården. Man vet aldrig om man får oväntat besök av någon annan familj som kanske skulle gilla cykling lika mycket som vi, säger Nilla.

”Jag var den där typiska stockholmsfarsan från Lidingö. Men att komma in och känna sig som en i gänget bland dom andra papporna i Alfta var inte alls svårt.”

Kommentarer